GoPro workflow

Ik ben verreweg een expert op video gebied. Ik ben fotograaf en het filmen met de GoPro is er sinds een half jaar bij gekomen. Toch heb ik door het laatste half jaar heen een practische workflow gevonden voor het verwerken van m'n beelden en dat probeer ik in dit blog te delen.

De mannier waarop ik m'n bestanden archiveer en verwerk komt redelijk overeen met hoe ik het met de foto's doe. De details daarvan vind je in m'n Fotografie Workflow post.

Wat m'n bestands structuur betreft kan ik je rechtstreeks doorverwijzen naar m'n Fotografie Workflow post op site. De video beelden komen alleen in de map Movies te staan, inclusief eventuele .LRV en .THM bestanden.

Stap 1

De eerste handelingen, importeren, selecteren en knippen.

Importeren

Nu open ik GoPro Studio 2.0 en importeer ik al m'n video's en time-lapse foto's. Ik selecteer de eerste video en klik dan op Advanced Settings Image Size en Framerate laat ik over het algemeen op Source staan, het formaat waar het in is geschoten. Je kan hier ook kiezen om bijvoorbeeld een 12 megapixel time-lapse naar 16:9 en 1080p te converteren. File Format kies ik voor PC AVI, op een MAC is MOV gebruikelijker. Ik wil de hoogste kwaliteit dus bij Quality kies ik altijd voor High. Je kan er hier eventueel ook voor kiezen om het fisheye effect te reduceren, gebruik ik eigenlijk nooit. Daarnaast zorg ik dat Remember Settings aangevinkt staat zodat ik dit niet bij elke video die ik ga verwerken weer hoef aan te geven, alleen bij eventuele afwijkende formaten doe ik dat indien nodig. Nu verander ik bij Change Location (links van de ADD CLIP TO CONVERSION LIST knop) de locatie van de bestanden naar de map Workfiles naast de Movies map.

View & Trim

Daarna loop ik de video's door en maak ik de cuts die ik wil gaan gebruiken. Dit kan met de In/Out knoppen onder de tijdlijn of met de I en O toetsen op heet toetsenbord. Het kan zijn dat ik uit 1 video meerdere Cuts maak, ik geef elke cut een unieke naam en als ik al een idee heb ik welke volgorde ik de cut wil gebruiken dan zet ik er een voorloop nummer voor. Dit doe ik meestal gaande weg. Cuts die in de Conversion List staan kan je selecteren en een nieuwe naam geven, dit maakt het in stap 2 makkelijker om de juiste cut op de juiste plek te zetten.

Als alle cuts in de Conversion List staan klik je op Convert All om de cuts om te zetten naar "werk bestanden". Dit kan afhankelijk van de snelheid van je computer en de lengte van je cuts heel snel gaan of heel veel tijd kosten.

Het kan zijn dat je een melding krijgt dat je te kort schijfruimte hebt zelfs al heb je 200GB aan vrije ruimte. Dit komt omdat de werkbestanden een stuk groter zijn dan de originele bestanden. Een origineel van 4GB kan als werkbestand 60GB worden. Al heb je in dat ene bestand 4 cuts van 10 seconden dan denkt GoPro Studio toch dus dat je 4x 60GB nodig hebt en dan kom je dus te kort. Ik heb al een hele tijd niet met zulke grote bestanden gewerkt dus ben het probleem de laatste tijd niet meer tegen gekomen, het kan zijn dat in de nieuwe versie 2.5.4 van GoPro Studio dit probleem is verholpen.

Stap 2

Nu gaan we de cuts individueel aanpassen aan elkaar plakken.

Edit

Nu komt het echte werk, althans, als je alles in GoPro Studio wilt doen. Links zie je al je omgezette cuts met de namen die je ze hebt gegeven. Hier kun je eventueel nog andere reeds omgezette bestanden toevoegen, of muziek toevoegen. Ook kun je hier titel schermen toevoegen en opmaken.
Hier zal ik op dit moment niet ver op ingaan aangezien ik hier zelf nog aan het stoeien ben en ik dan vaak liever Adobe Premiere Pro gebruik of sinds kort nog veel makkelijker Magix FastCut, hierover later meer.

Nu kan je je cuts ordenen op de tijdlijn, correcties en beeld optimalisaties doen, handmatig of met een van de presets. Heb je in een 4:3 verhouding gefilmd dan kan je er hier ook weer een 16:9 video van maken door te boven en onderkant te croppen of de zijkanten dynamisch op te rekken naar 16:9, dit laatste is het zelfde wat Superview in de GoPro doet.

Slowmotion

Wat de filmpjes van een GoPro vaak zo bijzonder maakt is de dynamiek van versneld en vertraagd beeld. De snelheid van je cut kun je aanpassen onder het Video Controls kopje en dan speed. 100% is de originele snelheid en zoals je wellicht al verwacht is lager langzamer en hoger sneller. Zet een cut op de tijdlijn en schuif de tijdbalk naar het frame vanaf waar je het beeld wilt vertragen en klik dan op de Split knop of druk op Insert op het toetsenbord. Nu is de clip in tweeën gesplitst. Schuif de tijdbalk verder naar het punt waar je weer op normale snelheid wilt afspelen en klik weer op Split of druk op Insert.
Je hebt nu 3 delen, klik vervolgens op het stuk wat je wilt vertragen of versnellen. Om een vloeiende film over te houden moet je rekening houden met het FPS waar het origineel in gefilmd. Je moet in principe minimaal 24fps overhouden voor mooi vloeiend beeld, zie mijn uitleg over slow motion in m'n GoPro: Camera Instellingen blog. In versie 2.5.4 van GoPro Studio is een extra functionaliteit toegevoegd genaamd Flux™.

Flux™ maakt super vloeiende ultra slow-motion en fast-motion snelheids veranderingen. Flux analyseert de beelden frame voor frame, voegt nieuwe frames toe als dat nodig is, en combineert ze allemaal samen voor vloeiende actie shots. gopro.com

De overgang tussen een snel stuk en slow motion stuk word nu veel vloeiender, dit selecteer je bij Stap 3. Ook kan je met Flux™ je cut meer vertragen dan normaal omdat er extra frames worden toegevoegd die het beeld soepel maken. Een goed scherp origineel is dan wel aanbevolen. Een origineel waar al wat motion blut in zit maakt het niet mooi. De export tijd word wel een stuk langer als Flux™ gebruikt wordt.

Stap 3

Nu moeten we het eindresultaat nog exporteren naar een bruikbaar formaat.

Export

Hier kun je aangeven in welk formaat je je film wilt opslaan. Dit kan meteen geschikt voor YouTube, Vimeo of een mobiel maar ook voor PC/TV in HD 720p, FHD 1080p en UHD 4K. De volgende optie is Archive/Edit, gebruik deze optie om de film in de hoogst mogelijke kwaliteit op te slaan voor latere bewerkingen in bijv. Adobe Premiere Pro, Final Cut, Pinnacle, Magix Video Delux of Magix FastCut. Over deze laatste zal ik hieronder nog kort wat vertellen. Met de laatste optie, Custom, kan je zelf bepalen in welk formaat, frame grote, frame rate en kwaliteit je de film wil exporteren.
Daarnaast kun je er hier voor kiezen om Flux™ snelheids verandering optimalisatie te gebruiken. Zoals hierboven al kort benoemd zorgt dit voor een vloeiende overgang tussen snelle en langzame cuts. De export tijd kan aanzienlijk oplopen.

Dit was even een een vogel vlucht wat ik met GoPro Studio doe.

Magix FastCut

FastCut - Straight to the action

Dit is de nieuwste aanwinst in m'n workflow. Dit nieuwe product van de marktleider in multimedia software Magix is voor elke video te gebruiken en is dus niet gelimiteerd tot alleen action cameras. In FastCut maak je zoals de naam al zegt snel cuts en omteer je deze tot indrukwekkende films. Je zou de bovenstaande stap zelfs kunnen overslaan en direct je films vanaf de GoPro importeren. Door toch zelf de initiele cuts te maken heb je iets meer controle vooraf over wat er word gebruikt. Elle lange saaie stukken komen zo nooit in je uiteindelijke film terrecht. Dit is ook in makkelijk in FastCut te doen maar ik hou van wat meer controle vooraf.

In FastCut kun je de films direct uit de GoPro copieren naar een geselecteerde map op de computer of je kan bestanden vanuit de computer inlezen. Daarna kies je welke template je wilt gebruiken en hoelang je wilt dat het filmpje word. Nu kun je een preview bekijken van je eigen filmpjes in de template en indien je tevreden bent kun je deze template gebruiken.

In de volgende stap zie je eigenlijk een soortgelijk scherm als in elk video bewerkings pakket, een tijdlijn met cuts. De overgangen en de muziek zit er allemaal al in. Je kan hier eventueel ook correcties toevoegen, heel makkelijk het fisheye effect reduceren en zelfs beeldstabilisatie toepassen. Ook kun je per cut er voor kiezen om het originele geluid te horen of de muziek of een mix.

Het meest tijdrovende is kijken of de cuts die geselecteerd zijn ook de cuts zijn die je wilt gebruiken. Het mooie is dat die heel makkelijk aan te passen is door heen en weer te schuiven, het te gebruiken stuk zal altijd de nodige lengte hebben. Je kan er zelfs voor kiezen om een andere stuk uit een andere film op die plek te gebruiken.

Aangezien ik FastCut nog maar kort gebruik en eigenlijk alleen de template optie heb gebruikt met wat aanpassingen zal ik in de nabije toekomst in een appart blog dieper in gaan op de mogenlijkheden van FastCut.

video_library Het filmpje onderaan de pagina is compleet gemaakt in Magix FastCut. Het zijn beelden van mijn 4e dan examen taekwondo uit 2013. Totaal ben ik zo'n twee uur bezig geweest met dit filmpje. Het filmpje bestaat uit 6 originele bestanden waar in de template 72 cuts van zijn gemaakt. Om wat structuur te geven in het filmpje en de verschillende examen onderdelen bij elkaar te houden heb ik hier redelijk veel met de hand aangepast. Ook zijn er een aantal stukken waar ik 3 cuts "aan elkaar heb geplakt" om 1 lang stukje te krijgen omdat het anders niet paste. Dit zie je bijv. op 2:24min. Had ik dit vanaf nul met de hand moeten doen dan zou ik nogsteeds niet weten waar ik zou moeten beginnen om alles ook op de muziek gelijk te krijgen en alle effecten en overgangen.

Adobe Premiere Pro

De laatste stap die ik af en toe gebruik is Adobe Premiere. Dit is dan voornamelijk om een filmpje om te zetten voor Instagram. De filmpjes daar zijn 640x640p24 en maximaal 15 seconden. Ik importeer het filmpje van FastCut en schaal deze ongeveer naar 60% en dan heeft hij de hele hoogte en het midden van de film. Je kan hier eventeueel wat schuiven. Dan zoek ik een mooi startpunt en crop de voorkant van de film. Daarna zoek ik een mooi einde binnen 15 seconden en knip het einde er af. Eventueel laat ik beeld en/of geluid in en uitfaden aan begin en einde.

Nu het een kwestie van exporteren in H.264 format en voor Instagram heb ik een preset gemaakt. 640 breed, 640 hoog, 23.976 fps, Square Pixels (1.0), zie screenshot 8 hieronder.

Ontvang Premiere als onderdeel van een Creative Cloud Eén App-lidmaatschap voor slechts €24,19/maand.

Ik hoop dat het een en ander zo wat duidelijker is geworden en je nu wat meer kan met de GoPro Studio software en de filmpjes die je hebt gemaakt. In een volgende post zal ik wat verder in gaan op FastCut van Magix en de mogelijkheden die het heeft.